lauantai 26. maaliskuuta 2011

Tehtävä 2 C: Liikkuva kuva

Tehtävä 2C: Liikkuva kuva

Elokuvan esittämiseen ja nauhoittamiseen tarvitaan lupa.  Elokuva on liikkuvaa kuvaa ja ääntä sisältävä teos.1

Salkkareita saa Tuotoksen sivun mukaan näyttää koulussa, sillä:
"Opetusministeriön ja Tuotoksen tekemän sopimuksen perusteella peruskouluilla, oppilaitoksilla, yliopistoilla ja korkeakouluilla on lupa nauhoittaa kotimaisia tv-ohjelmia opetuskäyttöön Yle TV1-, Yle TV2-, MTV3-, Yle Teema- ja FST5-kanavilta. Lupa ei koske mainoksia, elokuvia eikä muita video/dvd-levityksessä olevia ohjelmia. Lupa on voimassa kaksi vuotta nauhoituksesta. Elokuvien ja muiden video/dvd-levityksessä olevien tallenteiden opetuskäyttöön luvan myöntää Tuotos tai tuottaja." 2
 Yksittäisen opettajan, koulun  ei siis tarvitse hankkia lupaa. 3
 YouTuben  videoiden käyttökäyttö oppitunnilla on ilmeisesti kielletty. YoyTube-videot on tarkoitettu yksityiseen käyttöön. Kopiraitin linkki ei toiminut, jotta olisi voinut sieltäkin asiaa tutkailla. Pitää tutkia tätä vielä jostain muualta... Jos videoita haluaa näyttää, pitää kysyä filmin tekijältä lupa. 4




Lähteet
1 http://www.iprinfo.com/page.php?page_id=376
2 http://www.tuotos.fi/index.php?id=187
3http://www.tuotos.fi/fileadmin/user_upload/opetuskayttoesite.pdf
4 https://webapps.jyu.fi/wiki/display/opentvt/YouTube+-+Suvi+Sironen

2 kommenttia:

  1. Hei Tiina!

    Hyvä vastaus. On tärkeää erottaa, mitkä ohjelmat kuuluvat sopimuslisenssin piiriin ja mitkä eivät. Ja aivan oikeinhan sinä olet ne vastauksessasi erotellut.

    YouTube-videot eivät tosiaan kuulu sopimuslisenssin piiriin. Siten ne ovat aivan normaalisti tekijän yksinoikeuden piirissä ja tekijältä tulee kysyä lupa videon käyttöön, ellei tekijä itse ole selvästi tarkoittanut elokuvaansa vapaaseen käyttöön. Tällöin tuo tekijän tahto selviää hänen antamastaan lisenssistä, joka on esillä videon yhteydessä.

    VastaaPoista
  2. Tiina,

    tarkennan vielä omaa kommenttiani, eli tarkoitin tuossa, että YouTube-videon tallentaminen ei ole sopimuslisenssin perusteella mahdollista. YouTube-sivuilla voi kyllä käydä oppitunnilla kyseisten käyttöehtojen määrittelemissä rajoissa. Eli itse nettisivua voi näyttää, mutta elokuvia ei saa tallentaa ilman tekijän lupaa.

    VastaaPoista