sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Tehtävä 1C: Nettisivujen karikot



Nettisivuilla ei saa käyttää muiden tekemiä kuvia. Kirjallisella ja taiteellisella teoksella (omaperäinen, itsenäinen, taiteellinen  luomistyö) on tekijänoikeus teokseen. Toteutustapa on suojattu. Teoksen tekijällä on yksinoikeus teoksensa kappaleen valmistamiseen ja saattamisen yleisön keskuuteen1.


Jos teosta käytetään nettisivuilla, pitää olla lupa tekijänoikeuden haltijalta suojatun aineiston käyttöön.

Julkistettua teoskappaletta ei saa näyttää  julkisesti pykälän 20 § mukaan, siihen tarvitaan teoksen haltijan lupa2.

Jos koulua antaa oppilaille luvan käyttää nettisivuja, koululla on vastuuvapaus tietojen tallennuspalveluissa jos hän toimii viipymättä ja estää tallentamansa tiedon saannin:
-          saatuaan tietoonsa sitä koskevantuomioistuimen määräyksen
-          tekijänoikeuden tai lähioikeuden loukkaus
-          saatuaan tietoon, että tallennettu tieto on rikoslain (39/1889) 11 luvun 8 §:n taikka 17 luvun 18 tai 18 a §:n vastainen 3

Lähteet

3 http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020458#P15

1 kommentti:

  1. Hei Tiina!

    Olet valinnut ehdottomasti haastavimman tehtävän vastattavaksesi. Sinulla on todella hyviä huomioita vastauksessasi, eli ihan oikeilla jäljillä olet.

    Tekijänoikeuslain 20 §:n mukaan itseasiassa laillisesti luovutetun teoskappaleen saa näyttää julkisesti. Näyttäminen kuitenkin tarkoittaa jonkin fyysisen teoskappaleen, kuten taulun näyttämistä paikalla olevalle yleisölle. Netissä tämä ei ole mahdollista ja netin osalta puhutaankin välittämisestä, johon tuo 20 § ei sovellu.

    Koulun vastuu on hieman epäselvempi asia, siihen meilläkään ei ole antaa eksaktia vastausta, koska asiasta ei ole oikeuskäytäntöä. Suosittelen lukemaan meidän mallivastauksen, se ainakin avaa asiaa.

    VastaaPoista