keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Tehtävä 4A: Joustavaa tekijänoikeutta luoville ihmisille

Creative commons lisenssillä voi luopua osasta tekijänoikeuksista, antaa tietyt vapaudet teoksen käyttäjälle, katsojalle tai kokijalle käyttää teosta.
Lisenssejä yhdistelemällä voit luopua oikeuksistasi haluamallasi tavalla.
Lisenssin sisältö ilmoitetaan yleensä pienin kuvin: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.fi
Nimi on mainittava
Ei kaupalliseen käyttöön
Ei jälkiperäisiä
Sama lisenssi
Ilmaisia kuvia tuntuu löytyvän netistä pilvin pimein, kunhan vain tutustuu ensin kuvan käyttöoikeuksiin. Tässä yksi kuva http://www.imagepark.biz/fi/kuva.php?img=23 Kun kuvan suurentaa hiiren klikkauksella, löytyy käyttöoikeudet. Sivusto on http://www.imagepark.biz/fi/

Oppilaille hyödyllinen tieto, miten omia kuvia tai mitä tahansa voi suojatusti julkistaa. Pitää vain tarkkaan pohtia, milloin sitä voisi käyttää. Suomessa on kenties vielä käytäntö, että mitään ei saa ilmaiseksi ja siitä on vaikea ihan heti kääntää ajatuksia vapaampaan suuntaan.

1 kommentti:

  1. Hei Tiina,

    Olet ollut kiitettävän aktiivinen tehtäviin vastaamisessa, loistavaa! CC-lisenssiin tutustuminen on varmasti hyödylllistä ja näin siitä huolimatta, haluaako itse laittaa kuviaan levitykseen CC-lisensoituina. Vastauksessasi on tiiviissä muodossa esitettynä hyvää tietoa Creative Commons -lisensseistä.

    Omasta mielestäni CC:n ehdottomiin etuihin kuuluu se, että kun tarvitsee johonkin käyttötarkoitukseen kuvan, sanotaan vaikka oppimateriaalia koristamaan, CC-lisenssit mahdollistavat juuti tuohon tarkoitukseen sopivien kuvien kohdistetun haun netistä.

    Opettajille CC on hyvinkin käytännöllinen, koska kaikkia CC-lisensoituja teoksia voi esittää epäkaupallisen opetuksen yhteydessä vapaasti.

    VastaaPoista